Placki ziemniaczane z lubczykiem i marchwią

Placki ziemniaczane z lubczykiem i marchewką

Proste, smaczne i sycące. Danie znane w każdym polskim domu. Mówią, że najlepsze przepisy na placki ziemniaczane, to te babcine przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nie zaprzeczam, uwielbiam domowe placki ziemniaczane mojej mamy, ale koniecznie spróbujcie mojej wariacji z dodatkiem marchwi i lubczyku.

placki ziemniaczane podanie

Składniki:

  • 10 małych ziemniaków (albo 5 dużych)
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 lub 1/2 szklanki mąki żytniej (zależy od konsystencji)
  • sól morska/himalajska
  • śmietana 18% (1/2 łyżki na 1 placek)
  • lubczyk świeży/mrożony garść
  • koperek garść
  • pieprz (do smaku)
  • olej kokosowy/roślinny (do smażenia)

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek i lubczyk, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka i dodajemy 1/2 szklanki mąki. Jeśli konsystencja nam odpowiada, nie musimy dodawać więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy placki. Smażymy na złoto z obu stron. Gotowe placki  podajemy ze śmietaną 18% i koperkiem.

Smacznego!

placki złociste


A Wy, lubicie placki ziemniaczane? Jak je przygotowujecie, macie swoje ulubione przepisy?

  • Daniel Siedlecki

    Luksusowe danie, a że z ziemniaków? Kto by się przejmował! Ważne, że robi wrażenie!