Placki ziemniaczane z lubczykiem i marchewką

Proste, smaczne i sycące. Danie znane w każdym polskim domu. Mówią, że najlepsze przepisy na placki ziemniaczane, to te babcine przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nie zaprzeczam, uwielbiam domowe placki ziemniaczane mojej mamy, ale koniecznie spróbujcie mojej wariacji z dodatkiem marchwi i lubczyku.

placki ziemniaczane podanie

Składniki:

  • 10 małych ziemniaków (albo 5 dużych)
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 lub 1/2 szklanki mąki żytniej (zależy od konsystencji)
  • sól morska/himalajska
  • śmietana 18% (1/2 łyżki na 1 placek)
  • lubczyk świeży/mrożony garść
  • koperek garść
  • pieprz (do smaku)
  • olej kokosowy/roślinny (do smażenia)

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek i lubczyk, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka i dodajemy 1/2 szklanki mąki. Jeśli konsystencja nam odpowiada, nie musimy dodawać więcej mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy placki. Smażymy na złoto z obu stron.
Gotowe placki  podajemy ze śmietaną 18% i koperkiem.

Smacznego!

placki  złociste


A Wy, lubicie placki ziemniaczane? Jak je przygotowujecie, macie swoje ulubione przepisy?


  • Daniel Siedlecki

    Luksusowe danie, a że z ziemniaków? Kto by się przejmował! Ważne, że robi wrażenie!

Powiązane Posty

Gastro faza

Sempre Ristorante Gdynia – podróż do Włoch? – recenzja

Ristorante Sempre, to szczególne miejsce na Gdyńskiej mapie żarłoczności. Szczególne dlatego, że restauracja została utworzona w zabytkowym domku Abrahama. Czy zasługują na to, żeby tam istnieć? Czy to dobre miejsce na spotkania i uroczyste kolacje? Czytaj więcej…

Gastro faza

Marmolada Chleb i Kawa w Gdyni – recenzja + backstage

W internecie piszą o Marmoladzie, jako o lokalu godnym polecenia. Wypowiadają się również klienci, bardziej bądź mniej pochlebnie. Jednak nikt nie wie, co dzieje się w kuchennych zakamarkach Marmolady. Skorzystałam z własnego przywileju, jakim była Czytaj więcej…